Eigen risico of eigen bijdrage?

Twee begrippen die vaak voor veel verwarring zorgen, zijn het eigen risico en de eigen bijdrage. Omdat bij veel behandelingen die ik in mijn praktijk uitvoeren, beide begrippen voorkomen, geven ik graag wat extra uitleg hierover.

 

Eigen risico

Inmiddels is het begrip eigen risico bij veel mensen bekend, omdat menigeen er al een keer mee te maken heeft gehad. Het eigen risico, betreft de eerste zorgkosten (medicijnen, behandelingen, etc.) van het kalenderjaar, die u zelf dient te betalen. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het eigen risico alleen verrekend wordt met kosten die u maakt, die uit de basisverzekering vergoed worden! Een aantal voorbeelden van behandelingen in onze praktijk die uit de basisverzekering vergoed worden, zijn:

  • Rebasing volledige prothese.
  • Reparatie volledige prothese.
  • 75% van een nieuwe volledige prothese.

Daarnaast zijn er een aantal uitzonderingen gemaakt, die niet met het eigen risico verrekend worden, zoals een bezoek aan de huisarts of de verloskundige. Hier hoeft u niets voor te betalen. In principe is het verplicht dat iedere Nederlander een basisverzekering bij een zorgverzekeraar afsluit. Dit betekent ook dat voor iedereen het eigen risico van € 350,- geldt. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om het eigen risico te verhogen, zodat zij maandelijks korting krijgen op hun premie.

 

Eigen bijdrage

Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een genees- of hulpmiddel. Bijvoorbeeld 25% bij een nieuwe volledige prothese. De eigen bijdrage is dat deel van de rekening, dat u altijd zelf dient te betalen. Hebt u uw eigen risico al verbruikt? Dan kan het zijn dat u alsnog een eigen bijdrage moet betalen. De zorgverzekeraar kan een eigen bijdrage rekenen voor zorg uit de basisverzekering, maar ook voor zorg uit de aanvullende verzekering. Bij de aanvullende verzekeringen verschilt het per zorgverzekering, of u een eigen bijdrage heeft en hoe hoog deze is. Hoe hoog de eigen bijdrage is, staat vermeld in de voorwaarden van uw zorgverzekering. Maar u kunt dit uiteraard ook altijd navragen bij de klantenservice van uw zorgverzekeraar.

 

Allebei betalen

Het kan voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als het eigen risico moet betalen. Maakt u zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaalt u deze eerst. De rest van de nota wordt verrekend met het eigen risico (als u dat nog niet heeft opgebruikt). Heeft u al wel zorgkosten gemaakt en heeft u geen eigen risico meer? Dan hoeft u alleen de eigen bijdrage te betalen.

Kortom, het eigen risico kent een maximum. En u dient dit bedrag altijd eerst aan de zorgverzekeraar te betalen, voordat de zorgverzekeraar zorgkosten voor u gaat vergoeden. Daarentegen, verschilt de eigen bijdrage per zorgverzekeraar en per verzekeringspakket. Hoeveel eigen bijdrage u betaalt, hangt af van uw behoefte aan zorg waar deze eigen bijdrage voor geldt.

 

 

Voorbeeld rekensom

Om het geheel wat te verduidelijken hebben ik een voorbeeld voor u gemaakt met fictieve bedragen.

 

Jan Jansen neemt een nieuwe volledige prothese. De totale kosten van de begroting bedragen € 1200,-. Jan is verzekerd bij Menzis met een basisverzekering en de speciale protheseverzekering TV1P. Wat krijgt Jan van die € 1200,- vergoed?

 

75% uit de basisverzekering = € 800,-

25% uit de tandartsverzekering = € 300,- (Geen TV1P verzekering? Dan is dit de eigen bijdrage.)

 

Toch krijgt Jan een rekening van € 350,- van Menzis thuis gestuurd na de behandeling. Hoe dit kan? Jan moet in 2013 namelijk de eerste € 350,- aan zorgkosten uit de basisverzekering aan de zorgverzekeraar betalen, dit noemt men dus het eigen risico. De overige € 450,- (€ 800 minus € 350), worden wel gewoon door de zorgverzekeraar voor Jan vergoed.

 

Stel, dat Jan nu geen tandartsverzekering TV1P bij Menzis zou hebben afgesloten, dan betaalt Jan zowel het eigen risico van € 350,-, als de eigen bijdrage van 25% uit bovenstaande rekensom. Jan zou dan een nota ontvangen van € 650,- (€ 350 eigen risico + € 300,- eigen bijdrage).

 

Als Jan later in het jaar nog weer medicijnen gaat halen bij de apotheek, dan hoeft Jan niet nogmaals zijn eigen risico te betalen, dit heeft hij dan al voldaan. Wel kan het zijn dat voor sommige medicijnen een eigen bijdrage geldt. Dit staat ook altijd duidelijk vermeld op de afrekening die u van uw zorgverzekeraar ontvangt.

 

De informatie is samengesteld met gebruikmaking van de website Independer.nl. De hierboven genoemde informatie is puur informatief en u kunt geen enkel recht aan de hierboven genoemde informatie ontlenen.

Saturday the 15th. © 2015 | Tandprothetische Praktijk Floris van 't Hull | Website uitvoering Ingenieursbureau Wubben, Barendrecht