Volledige prothese

Meer dan 3 miljoen mensen dragen in Nederland een kunstgebit. Ongeveer 800.000 hebben hier in meer of mindere mate problemen mee. De oorzaken van de problemen zijn divers. Een aantal veel gehoorde klachten in de praktijk zijn:

  • De prothese breekt regelmatig.
  • Pijnklachten bij eten, praten en lachen.
  • De prothese is te ruim geworden.
  • Uw mondhoeken zijn rood of stuk.
  • Schaamtegevoel voor de omgeving.
  • Met name de onderprothese is pijnlijk.

 

De gemiddelde levensduur van een prothese is 6 tot 8 jaar. Uw kaken veranderen doordat ze slinken, waardoor de pasvorm van de prothese niet meer in orde is. U bent zelf de aangewezen persoon om te bepalen wanneer de prothese niet meer aan uw verwachtingen voldoet. U ervaart immers de klachten die in de loop der jaren zijn ontstaan.

 

Intakegesprek
Als u merkt dat het tijd is voor een nieuwe prothese dan kunt u uiteraard een afspraak bij onze praktijk maken voor een eerste intakegesprek. Wij nemen uw verzekeringsgegevens op, bespreken uw prothese verleden en we bekijken samen met u de mogelijkheden. Van veel zorgverzekeraars weten wij wat ze vergoeden van uw nieuwe prothese, waardoor wij u in grote lijnen kunnen voorlichten over de kosten. Omdat wij contracten hebben met de meeste zorgverzekeraars hoeven wij in veel voorkomende gevallen geen machtiging meer aan te vragen voor uw nieuwe volledige prothese. Is dit wel noodzakelijk? Dan regelen wij dit natuurlijk ook voor u. Wij proberen het voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

 

Afspraken
Nadat u voor het intake gesprek bent geweest, plannen wij u in voor behandeling. Het globale afspraken schema ziet er als volgt uit:

  • Eerste afdrukken
  • Individuele afdrukken
  • Beet bepaling
  • Passen in was
  • Prothese plaatsen
  • Na controle(s)

Tussen elke afspraak werken wij hard door aan het vervaardigen van uw nieuwe prothese. Maar op veel fronten is het nog echt ambachtelijk handwerk. En dat vergt nu eenmaal tijd en aandacht. Op die manier kunnen wij er wel voor zorgen dat u uiteindelijk met een tevreden gevoel de deur uitgaat.

Daarbij proberen we te voorkomen dat mensen in uw omgeving zien dat u een nieuwe prothese heeft. Het belangrijkste is dat het draagcomfort met een nieuwe prothese voor u verbeterd wordt. Grote veranderingen proberen we altijd te voorkomen, tenzij u dat zelf natuurlijk graag wenst. Maar ook daarin begeleiden wij u graag. Zo zoeken we samen de vorm en kleur van uw nieuwe tanden uit. Wij adviseren ook altijd een goede bekende mee te nemen in de pasfase van uw prothese. In deze fase staan de tanden nog in zacht materiaal (was), waardoor we er nog alle kanten mee op kunnen. Als de prothese een afspraak later geplaatst wordt, dan is hij van hard kunststof materiaal en is er weinig meer te veranderen. Het is daarom belangrijk om in de pasfase kritisch te zijn.

Uiteraard mag u ook foto’s van vroeger meenemen. We horen vaak dat als mensen een prothese hebben gekregen in het verleden, dat zij zichzelf niet meer herkennen. Het verschil is dan te groot geweest tussen het eigen gebit en het nieuwe kunstgebit. Heeft u duidelijke foto’s van vroeger waar uw eigen gebit nog goed op staat?  En u wilt graag dat we weer zoveel mogelijk terug gaan naar de situatie van vroeger? Neemt u dan foto’s mee die ons kunnen helpen bij het opstellen van uw nieuwe prothese. Wij zien soms zelfs complete foto-albums voorbijkomen.

 

Nieuwe kunstgebit
Een nieuw kunstgebit heeft een periode van gewenning nodig. Bij de één is dit een dag en bij de ander is het een aantal weken. In het begin zou het wat probleempjes kunnen veroorzaken, zoals drukplekjes of moeilijkheden met kauwen en spreken.

 

Een kunstgebit is een hulpmiddel
De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik. Bedenk wel dat een kunstgebit slechts een hulpmiddel is om de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk uit te voeren.

 

Elk begin is moeilijk
Na het plaatsen van uw nieuwe kunstgebit, zult u merken dat het ietwat anders aanvoelt. Het is nieuw, en daar moet u even aan wennen. Met name de tong is nieuwsgierig en verkent de nieuwe situatie in uw mond. In het begin kunt u zich nog een keer op de wang of tong bijten. Dit is soms hinderlijk, maar dit gaat vaak snel weer over.

 

Drukplekjes
Een nieuw kunstgebit kan soms drukplekjes veroorzaken. Het lichaam geeft dan een pijnprikkel af, wat betekent dat u hier op moet reageren. Blijf dan ook nooit te lang rondlopen met een drukplek. Door kleine en eenvoudige correcties kan de tandprotheticus het drukplekje wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw prothese! Hier gaan zowel de pasvorm als garantie mee verloren.

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u er direct mee probeert te praten en te eten.  Als u pijn heeft, kunt u een afspraak bij ons maken voor kleine correcties. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe het dan minstens een halve dag voor u naar de praktijk komt, weer in. Anders kan de tandprotheticus niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u er dan ook niet toe verleiden uw oude prothese weer in te doen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten. U moet dan ook aan de nieuwe prothese wennen, de nieuwe prothese went niet aan u!

 

Praten
In het begin praat u misschien wat onwennig. De mond is immers de klankkast van uw stem en op het moment dat we de klankkast veranderen, kan de klank ietwat veranderen. Dit gaat echter meestal al snel weer vanzelf over.

 

Slapen met of zonder prothese
Het is het beste om de prothese voor het slapen uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo'n prettig idee. Doet u dan in ieder geval het kunstgebit in de onderkaak uit. Als u de prothese niet draagt, kunt u het bewaren in een bakje met water. Het materiaal waarvan uw prothese is gemaakt, vereist namelijk een vochtige omgeving: uw mondholte of ’s nachts in een bakje water.

 

 

Reinigen
Net als uw eigen tanden en kiezen, moet u de prothese verzorgen. Want als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Op uw kunstgebit, maar ook eronder. Als die niet worden verwijderd, kan op den duur uw tandvlees gaan ontsteken.

Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen, dit kunt u het best doen met behulp van een speciale protheseborstel, water en (vloeibare) zeep. Een schoon kunstgebit moet altijd glad aanvoelen.

Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukt, gebruik dan een speciaal voor uw kunstgebit geschikt reinigingsmiddel zoals Ecosym. Speciale reinigingsmiddelen voor een prothese zijn bij elke drogisterij en apotheek te koop.

Het gebruik van bruistabletten, zoals Steradent, raad ik af. Door dagelijks gebruik zal het gepolijste oppervlak van de prothese aangetast worden door de agressieve werking, waardoor bacteriën meer de mogelijkheid krijgen om zich aan de gebitsprothese te hechten.

Heeft u veel aanslag van tandsteen op uw prothese? Dit is moeilijk te verwijderen. In dat geval adviseren wij u om uw prothese ’s nachts in een bakje te leggen met half water / half natuur azijn. ’s Ochtends kunt u het tandsteen dan gemakkelijker van de prothese afborstelen. Leg uw kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Let goed op dat bij het schoonmaken het gladde kunstgebit niet uit uw handen glipt en kapot valt. Laat voor de zekerheid water in de wasbak lopen of leg een handdoek in de wasbak. Het breekt de val en voorkomt schade aan uw prothese.

Thursday the 21st. © 2015 | Tandprothetische Praktijk Floris van 't Hull | Website uitvoering Ingenieursbureau Wubben, Barendrecht